ברוב המקרים, קשה לזהות אדם עם לקות למידה מאחר שמוגבלותו היא "בלתי נראית". אנשים עם לקויות למידה בקריאה, כתיבה וחשבון יאבקו בדיוק כמו אנשים עם מוגבלות ברורה ויצטרכו תמיכה רבה מול האתגרים העומדים בפניהם.
מהם האתגרים של לקויי הלמידה?
כמו שנאמר, לקות למידה הינה "בלתי נראית" והלוקה בה יראה נורמלי לחלוטין, זהו אינו יתרון. למעשה, הדמיון בינו לבין חברו ללא מוגבלות עלולה להעלות מולו קשיים נוספים. לדוגמא, מורה שקיבל מאמר מילד עם לקות כתיבה עלול לקפוץ למסקנות שאותו ילד התעצל לכתוב את המאמר, המורה יהיה בחוסר מודעות שאותו ילד מתמודד עם לקות למידה שמשפיעה על כל תפקוד בחייו.
בנוסף, חוסר הקשבה במהלך השיעור יביא לכך שילדים המתמודדים עם הפרעות קשב או לקויות למידה יענשו יותר לעומת עמיתיהם לכיתה, למרות שאין להם שליטה על מעשיהם.
כאשר ילד הסובל מלקויות למידה אינו מאובחן, אנשי המקצוע יחשבו שאותו ילד לא רוצה לשתף פעולה. לעיתים, גם כאשר ישנה אבחנה ללקות, יש מורים שיאשימו את הילד בזיוף הלקות ולא יאמינו לו. דבר זה נובע מחוסר הבנה לצרכים המיוחדים של הילד ורמת הלקות. התייחסות זו עלולה להגביר את הבעיה ולא לפתור אותה.
האם יש יתרונות?
לעומת אנשים עם מוגבלות ברורה, בעלי לקויות למידה ייהנו מאפשרויות שילוב חברתיות מלאות. לקויי הלמידה יוכלו ליהנות מכל פעילויות לא לימודיות. ישנם מספר מחקרים המראים כי ילדים עם ליקויי הלמידה יעילים יותר בפעילויות חברתיות יותר מהשאר.
לעיתים, ילד הסובל מלקות למידה ומקבל יחס שלילי מהסביבה עקב מגבלותיו ויצטרך להתמודד עם יותר מוגבלויות לבדו ויכולותיו החברתיות לא יתפתחו.
כיצד ניתן לעזור ולתמוך לילד בעל לקות למידה?
ישנם מספר דרכים שהן אפשר לתת לילד הסובל מלקות למידה את העזרה והתמיכה שהוא צריך.
- ברגע שעלה החשש שהילד סובל מלקות, יש לאבחן אותה במהירות האפשרית. ככל שהאבחון מתבצע יותר מוקדם, הילד יסבול פחות בהמשך ויקבל את הכלים המתאימים לו להתמודדות אשר יסיעו לו להתפתח בצורה יעילה.
- יש להסביר לילד מהי לקות למידה ולידע אותו שגם הוא סובל ממנה. להסביר לילד שאין לו ממה לפחד וישנם אין ספור דרכים שבהם הוא יוכל להתמודד עם הבעיה.
- אין להפעיל לחץ מיותר על הילד. במידה והילד טעה, יש להסביר לו במה טעה ומה כדאי שיעשה להבא.
- יש לתת לילד להתפתח בכוחות עצמו. לראות באילו נושאים (לימודיים או לא) הילד מתעניין ולתת לו לגיטימציה מלאה לפתח את עצמו בנושאים אלו.
כיום, כשיש מודעות רבה לנושא, אחוזי ההצלחה לילדים האובחנו כלקויי למידה גבוהים יותר מבעבר הלא רחוק. ישנו מספר רב של סטודנטים בעלי לקות למידה אשר מסיימים את לימודיהם באוניברסיטאות ומכללות בהצלחה. כל עוד הם מקבלים את העזרה והתמיכה לה הם צריכים.